3 Şubat 2008 Pazar

Kuyucaklı Yusuf



Kaymakam Bey bir gece Kuyucak Köyüne teftişe gider. Bir evden iki kişi öldürülmüştür. Annesi ve babasının 
cesetlerinin yanında duran Yusuf bütün soğukkanlılığıyla bildiklerini Kaymakam'a anlatır. Kaymakam Yusuf'ten çok etkilenir ve anasız babasız kalan bu çocuğu evlat edinir.

Yusuf değişik bir çocuktur. Kendi doğruları vardır ve daima kendi bildiği yoldan gider. Kaymakam'ın genç karısı Şahinde ile hiç anlaşamaz. Şahinde'nin bir de Muazzez adında küçük bir kızı vardır. Ama Şahinde çocuğuna ve evine karşı o kadar ilgisizdir ki Muazzez adeta Yusuf ile birlikte büyür. Yusuf'un Muazzez'e çok ayrı bir ilgisi vardır..

Yıllar geçer ve Muazzez 13 yaşına gelir. Artık gelin olma zamanı gelmiştir ve isteyenleri vardır. Şahinde Muazzez'in iyi, zengin bir kısmet bulup evlenmesini ister. Yusuf'sa onu kimselerle paylaşmak istemez.

Köyün zenginlerinden Hilmi Bey'in oğlu Şakir'in aklına Muazzez düşmüştür bir kere. Yusuf bunu duyunca küplere biner. Şakir kabadayıdır ve Yusuf'la hiç araları yoktur. Biraz da Yusuf'a inat olsun diye Muazzez'i istemeye giderler. Kaymakamın da gönlü Muazzez'i Şakir'e vermemekten yanadır ama daha önce Hilmi Bey ve eşrafının bir oyununa gelmiş ve 30 sene çalışsa ödeyemeyeceği bir borcun altına girmiştir. Kızını Şakir'e verirse bu borçtan kurtulacağını söylerler ona. Ama bir de Yusuf vardır. Para pul umrunda değildir, tek derdi Muazzez'in mutlu olmasıdır. Derdini arkadaşı Ali'ye açar. Ali namuslu bir insandır ve borç kadar parayı başlık parası gibi verip Muazzez'le kendisi evlenmeyi teklif eder. Yusuf bunu kabul eder ve para Hilmi Beylere verilip borç kapanır. Ama Yusuf'un içi gene de rahat etmez. Ali'yi ne kadar sevse de Muazzez'i ona vermek istemez. Bunu kendisine zorla itiraf etse de aslında Muazzez'i içten içe deli gibi sevmektedir. Muazzez'in de onu sevdiğini anlayınca ne yapacağını şaşırır.

Bu arada Şakir Ali meselesini duymuş ve onu öldürmüştür. Yusuf daha fazla dayanamayıp Muazzez'i alır ve kaçırır. Bunu duyan Kaymakam peşlerine bir adam gönderir ve onları Edremit'e geri getirir. Yusuf'la Muazzez evlenir ama dert peşlerini hiç bırakmaz. Yusuf'u baştan beri hiç sevmeyen Şahinde'nin varlığı, Hilmi Bey ve asi oğlu Şakir'in hala Muazzez'in peşinde olması, Kaymakam Bey'in kalp krizi geçirip ölmesi, o ölünce yerine baş belası yeni bir Kaymakam gelmesi de cabasıdır.

Hayat Yusuf ve Muazzez için hiç de kolay değildir..

Yeni Kaymakam Hilmi beylerin dostu çıkar ve Yusuf'u yeni görevlere vererek onu Muazzez'den uzak tutmaya böylece Şahinde'nin kızın kanına girerek ona normalde yapmayacağı şeyler yaptırmasına yardımcı olur. Yusuf ilkten hiçbir şeyin 
farkında değilmiş gibi yaşasa da bir gün gittiği yerden erken eve döndüğünde kortkuğunun 
başına geldiğini görür ve silahını çıkarıp karanlıkta ateş etmeye başlar. Şakir de ona karşılık verir. 
Yusuf karanlıkta Muazzez'i el yordamıyla bularak onu tekrar kaçırır.

Ancak bu sefer çok geçtir. Karanlıkta atılan deli saçması kurşunlardan biri Muazzez'e isabet etmiştir..

8 yorum:

SERAP dedi ki...

Kitabı iki defa okudum,filmini de bir defa seyretttim.Dediğin konudaki rahatsızlığı bende yaşamıştım ama sonuçta kardeş değiller dimi:)Konusunun sağlamlığı bir yana cümleleri,kurgusu ve acıya ait dokunuşlarıyla bence okunması gereken bir kitap.Zaten Sabahattin Ali'yi severim.Elindeki kitabı hangisi merak ettim?Bende şimdilerde yazarın hayatını anlatan bir kitap okuyorum.

Butterfly dedi ki...

kürk mantolu madonna'dan sonra sevdım Sabahttin Ali'yi bu kitaı'da yeni aldım daha ounacakları arasında ama uzun yorumdan hemen okunacaklara terfi ettiriyorym:)

Sanem dedi ki...

Lise ikinci sınıfta okumuştum. Tekrar okumak istiyorum :) Paylaştığın için saol.

Unknown dedi ki...

Kendisi için bir ders bıraktığım kitaptır.Gene olsa gene yaparım:)
Not:Asım Bezirci'nin Sabahattin Ali'yi anlattığı kitapta güzeldir.Tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Bende çok severim okumuştum eskisi gibi tad almaz oldum okumaktan yalnış seçimler yapıyorum bu ara. Önerilerine göz atıp not alacağım.

Adsız dedi ki...

Lisedeyken okumuştum seneler sonra bende 2.kez okudum hatta profilimde bile vardır bu kitabı üstadın canım.Ayrıca Kürk Mantolu Madonna'sını da çok sevmiştim.Sevgiler.

asli koyuncuoğlu dedi ki...

Sabahattin Ali'yi çok severim,diğer kitaplarını ve şiirlerini de okumalısın.

Ceylin'in Annesi dedi ki...

Kürk Mantolu Madonna' benim için muhteşem bir kitaptı, hayattaki tercihlerin, zamanı iyi kurgulayamamanın hayatın yönünü nasıl da değiştirebildiğini kitabın sonunda hüzünlerek gördüm.
Kuyucaklı Yusuf da çok güzel bir Türk hikayesi. Kitaplığımda yıllar sonra bir kez daha okunacaklar kısmında bekliyor...