27 Ağustos 2007 Pazartesi

Cinayet Alfabesi

Hercule Poirot arkadaşı Hastings'le birlikteyken bir cinayet haberi alır. Bir tütüncü dükkanında çalışan Bayan Asher arkasından sert bir cisimle vurularak öldürülmüştür. Poirot ve Hastings cinayet yerine gider ve olayı araştırmaya başlar. Tezgahtaki ABC tren tarifesi de dikkatini çeker bu arada.

Onlar olayı araştırırken Hercule Poirot adına bir mektup gelir. Mektupta sıradaki cinayetin Bexhill'de ismi B ile başlayan biri öldürülerek işleneceği yazmaktadır. İmza kısmındaki ABC ile de cinayetleri ABC isimli birinin işlediği ve cinayetleri alfabetik sırayla işlediği öğrenilir.

Çok zamanları yoktur, zaten ellerinde ipucu da olmadığından cinayete engel olamazlar. Aradan çok zaman geçmeden üçüncü mektup gelerek cinayetin C ile başlayan bir şehirde (hatırlayamadım şimdi ismini) işleneceği ve ismi C ile başlayan birinin öldürüleceği bildirilmektedir.

Bu sefer zaman çok daha azdır çünkü ABC Poirot'un adresini yanlış yazmış, mektup da bu yüzden gecikmiştir. Ellerinden fazla bir şey gelmeyen dedektif ve polisler bu sefer üçüncü cinayeti araştırmaya başlarlar. Sir Carmicheal öldürülmüştür bu sefer. Diğerlerinden farklı olarak bu kurban çok tanınmış ve zengin biridir. İşler karışmaya başlamıştır.

Cinayetlerle ilgili ipucu bulmak için ikinci cinayetteki kurbanın ablası Megan, kurbanın sevgilisi Donald Frazer, üçüncü cinayetin kurbanının kardeşi Ron Clark, sekreteri Bayan Taylor(ismi yanlış hatırladım sanırım) ın da olduğu gurubun toplantıları başlar. Hercule Poirot'un kafasındaki katil yavaş yavaş şekillenmektedir.

Peki bu katil cinayetleri neden işlemiştir? Küçük bir pansiyonda kalan Alexander Bonaparte Cust kimdir? Çorapların cinayetlerle ne ilgisi vardır?

İşte bütün bu soruların cevapları için kitabı bir solukta okuyacaksınız..

Desem de inanmayın :) Öyle bir solukta bitmiyor. A.C. nin kitapları kısa, ama bazı uzun kitaplar kadar çok sarmadı beni. Mesela Jeffrey Archer hastasıyım. A.C. den sonra şimdi ona başladım. Dün başlamama rağmen üstelik misafirlerimizi yolladıktan ve işleri hallettikten sonra geç saatte başlamama rağmen 100. sayfaya geldim.

Hercule Poirot'un cinayetleri sakince, ukalaca çözmesi falan güzel, zekice ama biraz heyecan eksik sanki..

Hiç yorum yok: