30 Ağustos 2007 Perşembe

Onur Meselesi

Zaborski'nin önüne bir dosya gelmiştir. Çarın ikonu olarak bilinen resmi bulması ve 1 ay içinde hükümete teslim etmesi gerektiği bildirilmiştir. Zaborski resmin neden bu kadar değerli olduğunu anlamasa da kendine bir ekip oluşturur. Bu işi yapabilecek kişileri kafasında değerlendirir ve ekibin başına Romanov'u geçirmeye karar verir.

Romanov atletik yapıda, sarışın, uzun boylu bir Rus'tur. Kendisine verilen her görevi yerine getirmişse de kişisel dosyasına her zaman güvenilir değildir notu düşülmüştür. Zaborski yine de vazgeçmez ve Romanov'u odasına çağırarak görevini söyler.

Romanov da kendi ekibini kurar. Herkes ikonu araştırmaya başlar. İncelemelerinin sonucunda ikonun uçak kazasında kaybolduğu öğrenilir. Ancak Yoldaş Pertova bu bilgiyle yetinmeyip araştırmaya devam etmiştir. Ona göre uçak enkazını araştıranlardan biri ikon haricinde bulduğu her şeyi teslim etmiş ama ikonu kendisine saklamıştır.

Bunun üzerine Goering'i araştırmaya başlarlar ve onun İsviçre Bankalarında kasalarının olduğunu öğrenerek yola çıkarlar.

Adam Scott daha önce orduda çalışmış güçlü kuvvetli, dürüst biridir. Babası da orduda çalışırken birden ayrılmış ve çok daha basit bir yerde çalışmaya başlamıştır. Adam orduda yükselmeyi beklerken hep hayal kırıklığına uğramış ve düşündüğü gibi yerlere gelememiştir. Sonunda o da ordudan ayrılır. Önceden beri tanıştıkları Lawrance ile aynı evde kalırlar. Lawrance bir bankada çalışmakta, Adam ise ev işleri yapmaktadır..

Bir gün Adam'ın babası ölür ve ailesine miras bırakır. Adamın (babanın) çok parası yoktur ve eşi ve çocuklarına çok bir şey bırakamamıştır. Adam'a biraz para yanında bir de zarf verilir. Annesi bu zarfı görünce çok üzülür ama çocuklar içinde ne olduğunu bilemezler. Babasının özel ricası Adam'ın zarfı yalnız açması yönündedir.

Adam önce tereddüt yaşar ama sonunda zarfı açar. Bu zarfta babasının ona yazdığı mektubun yanında eski bir zarf daha vardır. Önce babasının mektubunu okur Adam. Babası diğer zarfı hiç açmamıştır ve içinde ne olduğunu bilmez. Ordudayken bir Goering denen bir adamın infaz edildiği bir gece nöbetçidir ve bu mektup Goering tarafından kendisine verilmiştir. Ancak infaz saati geldiğinde Goering'i ölü olarak bulurlar. Babasının ordudan ayrılması da o zamana denk gelir çünkü bütün gözler ona çevrilmiştir. Herkes katilin o olduğunu düşünmektedir.

Adam ikinci zarfı açtığında Goering'in babasına İsviçredeki bankalarda bulunan bir kasasını miras olarak bıraktığını okur. Tabi kasada ne olduğunu bilmediğinden gidip gitmemekte kararsız kalır. Markette tanışıp arkadaş olduğu Heidi ile birlikte İsviçre'ye gitmeye karar verirler.

Bu arada Romanov İsviçre Bankalarını gezmeye başlamıştır. İlk gittiği bankada kendisine miras kalan 5 kasa olduğunu duyunca şaşırır. Goering'e ait Rosenbaum adıyla kayıtlı kasadaysa aradıkları ikon yoktur. Onlardan 10 dakika önce yasal varis olan Adam Scott adında biri gelip kasadakini almıştır.

Bunun üzerine zorlu bir yarış başlar. Romanov bir yandan Adam'ı ve ikonu kovalamakta bir yandan karşısına çıkan her engeli öldürmektedir.

Acaba Adam ikonu koruyabilecek midir? İkon neden bu kadar değerlidir? 20 temmuz 1966 neden bu kadar önemlidir? Lawrenca gerçekte kimdir?

İşte bütün bu soruların cevabı için bu muhteşem kitabı okumanız önerilir.

İsteyene hemen cevap da verebilirim ama inanın ilk sayfadan sonuncu (405.) sayfaya kadar heyecan içinde okudum. Endişelendim, adrenalinim arttı, korktum, sevindim. Mutlaka mutlaka okuyun bu kitabı.

İyi ki varsın Jeffrey Archer'cığım! :)

Hiç yorum yok: