30 Ağustos 2007 Perşembe

Onur Meselesi

Zaborski'nin önüne bir dosya gelmiştir. Çarın ikonu olarak bilinen resmi bulması ve 1 ay içinde hükümete teslim etmesi gerektiği bildirilmiştir. Zaborski resmin neden bu kadar değerli olduğunu anlamasa da kendine bir ekip oluşturur. Bu işi yapabilecek kişileri kafasında değerlendirir ve ekibin başına Romanov'u geçirmeye karar verir.

Romanov atletik yapıda, sarışın, uzun boylu bir Rus'tur. Kendisine verilen her görevi yerine getirmişse de kişisel dosyasına her zaman güvenilir değildir notu düşülmüştür. Zaborski yine de vazgeçmez ve Romanov'u odasına çağırarak görevini söyler.

Romanov da kendi ekibini kurar. Herkes ikonu araştırmaya başlar. İncelemelerinin sonucunda ikonun uçak kazasında kaybolduğu öğrenilir. Ancak Yoldaş Pertova bu bilgiyle yetinmeyip araştırmaya devam etmiştir. Ona göre uçak enkazını araştıranlardan biri ikon haricinde bulduğu her şeyi teslim etmiş ama ikonu kendisine saklamıştır.

Bunun üzerine Goering'i araştırmaya başlarlar ve onun İsviçre Bankalarında kasalarının olduğunu öğrenerek yola çıkarlar.

Adam Scott daha önce orduda çalışmış güçlü kuvvetli, dürüst biridir. Babası da orduda çalışırken birden ayrılmış ve çok daha basit bir yerde çalışmaya başlamıştır. Adam orduda yükselmeyi beklerken hep hayal kırıklığına uğramış ve düşündüğü gibi yerlere gelememiştir. Sonunda o da ordudan ayrılır. Önceden beri tanıştıkları Lawrance ile aynı evde kalırlar. Lawrance bir bankada çalışmakta, Adam ise ev işleri yapmaktadır..

Bir gün Adam'ın babası ölür ve ailesine miras bırakır. Adamın (babanın) çok parası yoktur ve eşi ve çocuklarına çok bir şey bırakamamıştır. Adam'a biraz para yanında bir de zarf verilir. Annesi bu zarfı görünce çok üzülür ama çocuklar içinde ne olduğunu bilemezler. Babasının özel ricası Adam'ın zarfı yalnız açması yönündedir.

Adam önce tereddüt yaşar ama sonunda zarfı açar. Bu zarfta babasının ona yazdığı mektubun yanında eski bir zarf daha vardır. Önce babasının mektubunu okur Adam. Babası diğer zarfı hiç açmamıştır ve içinde ne olduğunu bilmez. Ordudayken bir Goering denen bir adamın infaz edildiği bir gece nöbetçidir ve bu mektup Goering tarafından kendisine verilmiştir. Ancak infaz saati geldiğinde Goering'i ölü olarak bulurlar. Babasının ordudan ayrılması da o zamana denk gelir çünkü bütün gözler ona çevrilmiştir. Herkes katilin o olduğunu düşünmektedir.

Adam ikinci zarfı açtığında Goering'in babasına İsviçredeki bankalarda bulunan bir kasasını miras olarak bıraktığını okur. Tabi kasada ne olduğunu bilmediğinden gidip gitmemekte kararsız kalır. Markette tanışıp arkadaş olduğu Heidi ile birlikte İsviçre'ye gitmeye karar verirler.

Bu arada Romanov İsviçre Bankalarını gezmeye başlamıştır. İlk gittiği bankada kendisine miras kalan 5 kasa olduğunu duyunca şaşırır. Goering'e ait Rosenbaum adıyla kayıtlı kasadaysa aradıkları ikon yoktur. Onlardan 10 dakika önce yasal varis olan Adam Scott adında biri gelip kasadakini almıştır.

Bunun üzerine zorlu bir yarış başlar. Romanov bir yandan Adam'ı ve ikonu kovalamakta bir yandan karşısına çıkan her engeli öldürmektedir.

Acaba Adam ikonu koruyabilecek midir? İkon neden bu kadar değerlidir? 20 temmuz 1966 neden bu kadar önemlidir? Lawrenca gerçekte kimdir?

İşte bütün bu soruların cevabı için bu muhteşem kitabı okumanız önerilir.

İsteyene hemen cevap da verebilirim ama inanın ilk sayfadan sonuncu (405.) sayfaya kadar heyecan içinde okudum. Endişelendim, adrenalinim arttı, korktum, sevindim. Mutlaka mutlaka okuyun bu kitabı.

İyi ki varsın Jeffrey Archer'cığım! :)

27 Ağustos 2007 Pazartesi

Cinayet Alfabesi

Hercule Poirot arkadaşı Hastings'le birlikteyken bir cinayet haberi alır. Bir tütüncü dükkanında çalışan Bayan Asher arkasından sert bir cisimle vurularak öldürülmüştür. Poirot ve Hastings cinayet yerine gider ve olayı araştırmaya başlar. Tezgahtaki ABC tren tarifesi de dikkatini çeker bu arada.

Onlar olayı araştırırken Hercule Poirot adına bir mektup gelir. Mektupta sıradaki cinayetin Bexhill'de ismi B ile başlayan biri öldürülerek işleneceği yazmaktadır. İmza kısmındaki ABC ile de cinayetleri ABC isimli birinin işlediği ve cinayetleri alfabetik sırayla işlediği öğrenilir.

Çok zamanları yoktur, zaten ellerinde ipucu da olmadığından cinayete engel olamazlar. Aradan çok zaman geçmeden üçüncü mektup gelerek cinayetin C ile başlayan bir şehirde (hatırlayamadım şimdi ismini) işleneceği ve ismi C ile başlayan birinin öldürüleceği bildirilmektedir.

Bu sefer zaman çok daha azdır çünkü ABC Poirot'un adresini yanlış yazmış, mektup da bu yüzden gecikmiştir. Ellerinden fazla bir şey gelmeyen dedektif ve polisler bu sefer üçüncü cinayeti araştırmaya başlarlar. Sir Carmicheal öldürülmüştür bu sefer. Diğerlerinden farklı olarak bu kurban çok tanınmış ve zengin biridir. İşler karışmaya başlamıştır.

Cinayetlerle ilgili ipucu bulmak için ikinci cinayetteki kurbanın ablası Megan, kurbanın sevgilisi Donald Frazer, üçüncü cinayetin kurbanının kardeşi Ron Clark, sekreteri Bayan Taylor(ismi yanlış hatırladım sanırım) ın da olduğu gurubun toplantıları başlar. Hercule Poirot'un kafasındaki katil yavaş yavaş şekillenmektedir.

Peki bu katil cinayetleri neden işlemiştir? Küçük bir pansiyonda kalan Alexander Bonaparte Cust kimdir? Çorapların cinayetlerle ne ilgisi vardır?

İşte bütün bu soruların cevapları için kitabı bir solukta okuyacaksınız..

Desem de inanmayın :) Öyle bir solukta bitmiyor. A.C. nin kitapları kısa, ama bazı uzun kitaplar kadar çok sarmadı beni. Mesela Jeffrey Archer hastasıyım. A.C. den sonra şimdi ona başladım. Dün başlamama rağmen üstelik misafirlerimizi yolladıktan ve işleri hallettikten sonra geç saatte başlamama rağmen 100. sayfaya geldim.

Hercule Poirot'un cinayetleri sakince, ukalaca çözmesi falan güzel, zekice ama biraz heyecan eksik sanki..

19 Ağustos 2007 Pazar

Elmayı Yılan Isırdı

Bayan Adriadne Oliver 1 yıldan beri Woodleigh adlı kasabada yaşamaktadır. Cinayet kitapları yazmasıyla tanınır. Kasabada düzenlenen Cadılar Bayramı için ondan yardım isterler. Yaşları 10-14 olan çocukların toplanıp çeşitli oyunlar oynadığı bir gecedir bu. Joyce, Joyce'un kardeşi Leo, ablası Ann, Bayan Oliver, Bayan Drake, Miss Whittaker'ın da bulunduğu gecede bütün eğlence bitip de herkes evine dağıldıktan sonra evi temizlerlerken Joyce'un cesediyle karşılaşırlar. Joyce, elma oyunu için getirilen teneke leğende boğulmuştur. Bayan Oliver hemen arkadaşı Hercule Poirot'a gider ve ondan yardım ister..

Poirot olayı ilk başta çözse de bunu ne kasabalılara ne okuyucuya hissettirmez ama araştırmaları hep bu yönde ilerler. Bayan Oliver'ın yanında kaldığı Judith Butler ve kızı Miranda, rahmetli Bayan Lwelyn-Smith'e muhteşem bir bahçe yapan Micheal Garfield, Bayan Lwelyn-Smith'in ölümünden sonra sahte vasiyetname yazmakla suçlanan Olga Semirnoff hikayeye dahil olurken bir çocuk daha öldürülür. Joyce'un kardeşi Leo.

Poirot sonunda katili açıkladığında herkes çok şaşıracaktır..

Ben sonunu tahmin edemedim bu sefer. Dahası katil şunların arasındadır dediklerimden biri de değildi. Hoş bir kitaptı..

12 Ağustos 2007 Pazar

Beş Küçük Domuz

Agatha CHRISTIE

Amyas Crale Caroline ile evli ünlü bir ressamdır. Köşklerinde kızları Carla, Caroline'ın kardeşi Angela ve onun mürebbiyesi Miss Williams ile birlikte yaşarlar. Amyas'ın çok yakın arkadaşı Philip Blake ve onun kardeşi Meredith Blake de sık sık köşke gelip onlarla vakit geçirirler.

Amyas çok çapkındır ve son gözdesi Elsa Greer adında genç bir kızdır. Elsa diğer kızlardan çok farklıdır ve bir gün hep birlikte yemek yerlerken Caroline'a Amyas'la evleneceklerini açıklar..

Bundan bir gün sonra Amyas ölü olarak bulunur ve Caroline tutuklanarak cezaevine yollanır.

Aradan 16 yıl geçip de Carla büyüyünce annesi Caroline'ın masum olduğunu ifade eden mektubuyla Hercule Poirot'a başvurur.

Hercule Poirot herkesi tek tek dinleyecek ve sonuca ulaşacaktır..

5 Ağustos 2007 Pazar

Harry Potter ve Melez Prens

J. K. Rowling yine çok başarılı ama yine hüsrana uğrattı beni..

Harry artık iyice büyümüş ve her zamankinden farklı olarak kızlarla iyiden iyiye ilgilenmeye başlamıştır.
Güzelliğine hayran olduğu Cho Chang bu sene gözüne çok daha güzel gözükmektedir. Cho da zaten Harry'ye karşı kayıtsız değildir böylelikle aralarında bir "şey" başlar(İlişki denemeyecek kadar kısa süreli olacağından şey dedim).
Bu arada Ron ve Hermione de sürekli birbirleriyle dalaşıp küstüklerinden başka insanlarla takılmaya başlarlar.

Severus Snape bütün olanlardan sonra bu sene Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmenliğini almış, iksir dersi içinse Harry'nin ikna edeceği Prof. Slughorn gelmiştir. 

Harry'e Seherbaz olmak için iksirden O (Olağanüstü) almak gerekir denilse de artık Snape 
değil Slughorn'un dersi olduğundan B (beklenenin üstünde) yeterlidir. Böylece Harry ve 
Ron bu sene de İksir dersi almaya devam ederler. Ancak önceden bilgileri olmadığından kitaplarını hazır edemezler ve Slughorn'un yenilerini alana kadar kullanmaları
için verdiği İleri İksir kitaplarıyla derse girerler.

Harry'nin kitabının üzerinde Melez Prens'e ait olduğu yazar. Melez Prens'in hemen her iksirin yanında kendi notları vardır. Harry iksiri kitapta yazanlara göre değil de Melez Prens'in notlarına göre hazırladığında hiç olmadığı kadar başarılı olmuştur. Böylece kitabı 
geri vermez.

Slughorn tanınmış kişileri topladığı bir grup kurmasıyla ünlüdür. Bu sene içinse seçilmiş kişi olduğunu öğrendiği için Harry'yi, ilk günlerde müthiş bir sihir yaptığını gördüğü 
için Ginny'yi, çok akıllı olduğu için Hermione'yi de seçmiştir. Ron bu gruba 
dahil olmadığı için biraz içerler.. Harry ise Dumbledor'dan aldığı dersler yüzünden
genelde grup toplantılarına katılamaz. İşi olmadığında da mutlaka bir iş yaratır kendine.

Dumbledor Harry ile buluştuğu saatlerde ona zihinselinden sahneler göstererek Voldemort'u daha iyi tanımasını amaçlar. Bu şekilde Voldemort'un ailesini tanır Harry. Ve Voldemort, eski ismiyle Tom Riddle'ın Hogwarts'a ilk gelişini ve sonrasını görür.

Bir gün Harry ve Dumbledor yine zihinselinde yolculuğa çıktıklarında Harry Voldemort'u 14-15 yaşlarında, Slughorn'un odasında bir kaç öğrenciyle birlikte 
görür. Tom, Slughorn'a Hortkuluklar hakkında soru sorduğunda Slughorn sinirlenir ve 
ona odasından çıkmasını söyler, anı da burda biter. Oysa anı sahibi Slughorn tarafından 
değiştirilmiştir. Dumbledor bunu bilmektedir ancak gerçek anıyı Slughorn'dan alamamıştır.
Bunun için Harry'den yardım ister.

Harry ilk denemelerinde başarısız olsa da bir gün Slughorn'un dersindeki başarısından 
dolayı kazandığı şans iksiri Felix Felicis'i de kullanarak Slughorn'dan anıyı alır. Dumbledor'la
birlikte anıya baktıklarında Slughorn'un Voldemort'a Hortkuluklar hakkında bilgi verdiğini
görürler. Hortkuluk insanı ölümsüzleştirmek için ruhunu parçalara bölmesiyle oluşan şeydir. Tom Riddle bu konuda çok hevesli görünmektedir ve ısrarla ruhun 7 parçaya bölünüp bölünemeyeceğini sorar ve anı burda biter.

Bu anıdan sonra Dumbledor zaten bildiği bir şeyin gerçekliğini bir kez daha görür. Voldemort'un Hortkulukları vardır üstelik 7 tanedir.

Harry Sırlar Odasını açtığında Tom Riddle'ın güncesine kılıç batırarak bilmeden de olsa Voldemort'un Hortkuluklarından birini yok etmiştir. Dumbledor da bir tanesini yok ettiğinden Voldemort'un sahip olduğu bedendeki ruhu hariç geriye 4 Hortkuluk kalmıştır. Şimdi Harry ve Dumbledor'un bu Hortkulukları bularak Voldemort'la savaşması gerekmektedir.

Bu arada Harry Cho'dan ayrıldıktan sonra Ginny ile ilgili herhangi bir şey duyduğunda kalbinin daha farklı çarptığını farketmiş ancak Ron'un kardeşi olduğundan kendini hep  engellemiştir. Yine de birgün, katılamadığı bir Quidditch maçını kazandıklarını duyunca heyecandan Ginny'yi öper. Ginny zaten Harry'yi sevmekten hiçbir zaman vazgeçmemiştir. Böylece ilişkileri başlar (baksanıza ne kadar da hoş çıkmış).
 

Bu sefer sonunda kimin öleceğini yazmayacağım. Ben şahsen çok üzüldüm. Eminim siz de üzüleceksiniz. Sırf onun için değil, Dumbledor ve Harry'nin bir Hortkuluk bulmak için çıktıkları yolculuğu okumak için bile okunmalı bu kitap.

Her zamanki heyecan devam ediyor. 7. seriyeyse bir kahraman daha az olarak giriliyor :(